14/04/2022 – Studium Generale (UU) over Slavernij: Hoe herstellen we historisch onrecht?

Hoe erken, verwerk en herstel je historisch onrecht en trauma? Van excuses tot herstelbetalingen, en van kennisverspreiding tot échte sociale gelijkwaardigheid: hoe maken we van het slavernijverleden een gedeeld verleden? Een gesprek met prof. Nicole Immler, dr. René Koekkoek (Universiteit Utrecht) en Urwin Vyent (directeur Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) over excuses, erkenning en herstel. In bibliotheek Neude (Utrecht) van 20-21u30.

Voor de podcast die over dit gesprek is gemaakt, zie: https://www.sg.uu.nl/podcast/2022/07/slavernij-hoe-herstellen-we-historisch-onrecht

Om de video opname terug te kijken, zie: https://www.sg.uu.nl/video/2022/04/slavernij-hoe-herstellen-we-historisch-onrecht

Blog

Eline Dondorp van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) van de Universiteit Utrecht schreef een artikel naar aanleiding van het gesprek. Hierin beschrijft ze onder meer dat Vyent, Koekkoek en Immler het onbegrijpelijk vinden dat de regering geen excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden. Volgens Immler zorgt dit standpunt ervoor dat het proces van herstel stagneert.

dialogicsofjustice25